Reply

High latency - freemans bay auckland

Highlighted
Starter Poster
Posts: 13
Registered: ‎02-06-2016
Accepted Solution

High latency - freemans bay auckland

[ Edited ]
by edwardsb Starter Poster
Message 1 of 53 (872 Views)

Hello, 

 

I have come home today to very high latency on my home broadband connection. Last night was fine.

 

http://www.speedtest.net/my-result/5372665959

 

 

im getting between 500 - 900 ms to any auckland speedtest site. 

 

A game i play hosted in australia normally pings 63, but tonight it is around 800. 

 

Pinging my default gateway is crazy - so anything else is going to be bad as that is my first hop. 

 

tracert 47.72.219.251

Tracing route to 47-72-219-251.dsl.dyn.ihug.co.nz [47.72.219.251] over a maximum of 30 hops:

1     1 ms              <1 ms            <1 ms       192.168.20.1
2      931 ms      912 ms            938 ms      47-72-219-254.dsl.dyn.ihug.co.nz [47.72.219.254]
3         847 ms    818 ms            813 ms      47-72-219-251.dsl.dyn.ihug.co.nz [47.72.219.251]

 

PING 47.72.219.251 (47.72.219.251): 64 data bytes
72 bytes from 47.72.219.251: seq=0 ttl=63 time=1003.996 ms
72 bytes from 47.72.219.251: seq=1 ttl=63 time=964.471 ms
72 bytes from 47.72.219.251: seq=2 ttl=63 time=940.595 ms
72 bytes from 47.72.219.251: seq=3 ttl=63 time=913.139 ms

--- 47.72.219.251 ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 packets received, 0 packet loss
round-trip min/avg/max = 913.139/955.550/1003.996 ms

 

 

The network services page shows no open problems with any broardband service. 

 

I have just called vodafone support and we reset my modem as it was showing as no authentication received your end. After reconfiguring after the reset it is now showing authentication.  

 

They have asked me to monitor for 24 hours now that authentication is showing correct, but this doesnt feel like an authentication issue. Now that it is authenticated why would service still be below par?

 

Kind Regards

Ben

 

 

 


Accepted Solutions
Staff
Posts: 476
Registered: ‎19-07-2010

Re: High latency - freemans bay auckland

[ Edited ]
by Staff Manoj Staff
Message 49 of 53 (1,374 Views)

This issue should now be resolved. Please test your connections and advise. Thanks

I am from the fixed line faults team and I volunteer my time here. Not an official member of the Social Media Team.

View solution in original post

Solution
Accepted by topic author edwardsb
‎13-06-2016 09:31 PM

All Replies
Starter Poster
Posts: 5
Registered: ‎02-06-2016

Re: High latency - freemans bay auckland

by returnfire Starter Poster
Message 2 of 53 (857 Views)

Hi,

 

I am in Auckland CBD and experiencing the same issue. My tracert and ping results are pretty much identical. Getting over 1000ms delay at the second hop and so on and so forth. 

 

The support was very helpful as usual.

 

Please sort this out.

Starter Poster
Posts: 13
Registered: ‎02-06-2016

Re: High latency - freemans bay auckland

by edwardsb Starter Poster
Message 3 of 53 (851 Views)

I called back about 30 minutes ago. They reset the connection on my line and i rebooted the modem again. No resolution yet. They tested the speed from their end to my unit and my results didnt match theirs.

 

Support then connected to my machine to run the speed test and several tracerts/pathpings which has now been escalated to the next line.

 

 

 

Starter Poster
Posts: 4
Registered: ‎24-03-2012

Re: High latency - freemans bay auckland

by pgaspari Starter Poster
Message 4 of 53 (834 Views)

HI,

Same problem here, I'm also in the CBD and the latency is around 1000ms every time I test it.

http://www.speedtest.net/my-result/5372939030

Starter Poster
Posts: 13
Registered: ‎02-06-2016

Re: High latency - freemans bay auckland

by edwardsb Starter Poster
Message 5 of 53 (787 Views)

looks to be fixed this morning?

 

http://www.speedtest.net/my-result/5374302604

 

 

Frequent Poster
Posts: 31
Registered: ‎30-01-2010

Re: High latency - freemans bay auckland

[ Edited ]
by Frequent Poster jmp78 Frequent Poster
Message 6 of 53 (777 Views)

I had the same issue last night (live in Grafton, Symonds street side) and spotted this post, good to see it wasn't only me.

 

Then I remembered seeing some Chorus guys doing some work on Symonds street at around 7pm on my home so figured that may have been the cause for the slow internet. Speeds back to normal today.

Starter Poster
Posts: 13
Registered: ‎02-06-2016

Re: High latency - freemans bay auckland

by edwardsb Starter Poster
Message 7 of 53 (763 Views)

erm,

 

Things were ok after midnight when i did a speed test from my phone, and this morning which i linked in the previous post.

 

Just got home and things are the same as last night

 

500+ latency

http://www.speedtest.net/my-result/5375333043

 

C:\Users\benjamin>tracert stuff.co.nz

Tracing route to stuff.co.nz [54.79.21.158]
over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms modem.Home [192.168.20.1]
2 549 ms 557 ms 544 ms 47-72-187-254.dsl.dyn.ihug.co.nz [47.72.187.254]
3 601 ms 616 ms 627 ms bvi-400.bgnzftc02.akl.vf.net.nz [203.109.180.226]
4 596 ms 616 ms 616 ms bvi-188.bgnzftc02.akl.vf.net.nz [203.109.180.225]
5 578 ms 581 ms 611 ms 10.123.80.58
6 617 ms 608 ms 620 ms as16509.nsw.ix.asn.au [218.100.52.9]
7 650 ms 667 ms 664 ms 52.95.36.112
8 614 ms 618 ms 618 ms 52.95.36.121
9 636 ms 602 ms 657 ms 54.240.192.107
10 * * * Request timed out.
11 * * * Request timed out.
12 * *

Starter Poster
Posts: 5
Registered: ‎02-06-2016

Re: High latency - freemans bay auckland

by returnfire Starter Poster
Message 8 of 53 (757 Views)

Yeah, the lag is back.

Frequent Poster
Posts: 31
Registered: ‎30-01-2010

Re: High latency - freemans bay auckland

by Frequent Poster jmp78 Frequent Poster
Message 9 of 53 (738 Views)

Yep, same here.

 

I did a speedtest this morning at about 7am and one just now, speed is 3 times slower than what I usually get (5mbps vs 15 mbps).

 

Wonder if Vodafone will care to contribute to this thread, still no issues reported on the network services page so it seems to be localised to areas around Auckland CBD?

New Poster
Posts: 1
Registered: ‎03-06-2016

Re: High latency - freemans bay auckland

by theqqqqqq New Poster
Message 10 of 53 (717 Views)

I live in CBD and had the same issue last night, 500-1000 ping.

It was fixed in the morning but now the lag is back again.

Stats
  • 52 Replies
  • 1y ago
  • 873 Views
  • 5 Kudos
  • 9 Contributors
Kudos 101- Don't be shy, hand it out today